środa, 6 października 2021

Szarlotka z karmelizowanymi orzechami

Zapraszam na pyszną szarlotkę z karmelizowanymi orzechami :)




Składniki:
- 1 ciasto kruche Kętrzyński (400g),
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- 150 g masła,
- szczypta soli,
- większa szklanka (ok. 330ml) orzechów włoskich, płatków migdałowych, laskowych i ziarna słonecznika,
- 1/6 kostki masła (ok. 1 cm pasek),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu.
- Słoik 1l domowych startych jabłek.

Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy w mikserze, według instrukcji na opakowaniu. Dzielimy na 2 kule mniejsza 1/3 i większa ok. 2/3 ciasta. Chłodzimy ok. 30 min. Wałkujemy 2 ciasta na wielkość tortownicy średnicy ok. 24 cm. Większą część wykładamy na papier do pieczenia na dno tortownicy, nakłuwamy (nadmiar ciasta mrozimy, przyda się do innego przepisu). Ciasto chwilę podpiekłam ok. 10-15 min. w 180stopniach. Po wyjęciu posypuję odrobiną bułki tartej. Masło rozpuszczamy na patelni na małym ogniu, dodajemy cukier, miód i mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki orzechy, płatki migdałów i ziarna słonecznika całość smażyć przez ok. 3 - 5 minut (do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta, ale trzeba uważać aby za bardzo jej nie przypalić). Masę orzechową przygotowujemy przed samym wyłożeniem na jabłka, gdyż powinna być jeszcze ciepła. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, możemy ją potrzeć na tarce. Na wierzch wykładamy ciepłą masę orzechową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na niższą półkę, pieczemy ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia górę ciasta możemy przykryć papierem do pieczenia, aby orzechy nie przypaliły się. Studzimy.  

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.









Gdy nie mamy pod ręką ciasta gotowego zrobimy z tego przepisu:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3), kule wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

Reszta przepisu powyżej.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari