czwartek, 21 marca 2019

Sałatka z roszponką

Dzień dobry wiosennie :) Dziś chciałabym polecić Wam prostą sałatką z roszponką. Jest to idealny dodatek do dań np. tart na słono czy przekąska na drugie śniadanie.



Składniki:
- 1 opakowanie roszponki,
- ok. 15 pomidorków koktajlowych,
- duża garść prażonych pestek dyni,
- szczypta białego sezamu.

Dressing:
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,

Wykonanie:
Dressing: 
Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, ew. zmieniamy proporcje w składnikach dressingu, gdyż każdy ma swoje upodobania, jedni wolą słodszy a inni kwaśniejszy smak. Pomidorki przekrawamy na pół, większe na 4 części. Pestki prażymy na suchej patelni. Roszponkę mieszamy z dressingiem i pomidorkami, dodajemy pestki dyni. Na górę posypujemy sezamem. Smacznego :)


 





4 komentarze:

  1. Zapachniało wiosną :-) sałatka wygląda na prawdę kusząco! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak polecam sałatka jest super jako dodatek lub drugie śniadanie czy przekąska :)

      Usuń
  2. be,da,c w Suwalkach jadlam bardzo dobra, salatke, z kapusty jako dodatek do kartaczy .Zapomnialam zapytac' o przepis .Prosze, napiszcie mi jez'eli jest moz'liwe .Z gòry dzie,kuje,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to kapusta kiszona z marchewką i cukrem ? :) Cięzko powiedziec bo nie mamy regionalnej surówki tylko kazdy robi po swojemu :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari