Dzień dobry wiosennie :) Dziś chciałabym polecić Wam prostą sałatką z roszponką. Jest to idealny dodatek do dań np. tart na słono czy przekąska na drugie śniadanie.
Składniki:
- 1 opakowanie roszponki,
- ok. 15 pomidorków koktajlowych,
- duża garść prażonych pestek dyni,
- szczypta białego sezamu.
Dressing:
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
Wykonanie:
Dressing:
Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, ew. zmieniamy proporcje w składnikach dressingu, gdyż każdy ma swoje upodobania, jedni wolą słodszy a inni kwaśniejszy smak. Pomidorki przekrawamy na pół, większe na 4 części. Pestki prażymy na suchej patelni. Roszponkę mieszamy z dressingiem i pomidorkami, dodajemy pestki dyni. Na górę posypujemy sezamem. Smacznego :)
Zapachniało wiosną :-) sałatka wygląda na prawdę kusząco! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoj tak polecam sałatka jest super jako dodatek lub drugie śniadanie czy przekąska :)
Usuńbe,da,c w Suwalkach jadlam bardzo dobra, salatke, z kapusty jako dodatek do kartaczy .Zapomnialam zapytac' o przepis .Prosze, napiszcie mi jez'eli jest moz'liwe .Z gòry dzie,kuje,
OdpowiedzUsuńPewnie to kapusta kiszona z marchewką i cukrem ? :) Cięzko powiedziec bo nie mamy regionalnej surówki tylko kazdy robi po swojemu :)
Usuń