Dziś zaproponuję Wam pyszny i szybki obiad. Latem nie mam siły i czasu stać przy "garach", a tym bardziej chodzić po sklepach. Zazwyczaj robię obiad z tego co mam pod ręką. Nic się u mnie nie zmarnuje. Często używam własnych świeżych warzyw, ziół czy sezonowych owoców.
Składniki:
- ok. 2 i 1/2 szklanki mleka,
- ok. 1 szklanki wody gazowanej,
- 3 jajka,
- ok. 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 duże garście świeżego szpinaku (lub więcej),
- 2-3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Dodatki:
- Ser kremowy śmietankowy Hochland (2-4 opakowania po 100g)
- pomidorki koktajlowe (z domowej hodowli),
- zielone oliwki,
- liście świeżego szpinaku,
- truskawki,
- 500 g piersi kurczaka + przyprawa gyros.
Dressing:
- 1 łyżka miodu,- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto blendujemy, do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Ciasto ma być dość rzadkie. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu lub tylko z niewielkim dodatkiem oleju/masła) z obu stron. Pierś kurczaka kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy. Smażymy na oleju do zarumienienia. Bliny naleśnikowe smarujemy serkiem Hochland, na to kładziemy liście świeżego szpinaku, połówki pomidorków koktajlowych, oliwki, mięso. Dla urozmaicenia i podkreślenia smaku naszych naleśników polecam dodać truskawki. Naleśniki zwijamy/składamy na pół. Polecam do tego słodki dressing. Wszystkie składniki dressingu mieszamy.
Post powstał we Współpracy z Hochland.
#hochland #tojestpyszne #gotujzhochland #naturalneskładniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari