Ostatnio dostałam super przepis na pierś kurczaka w majonezie z serem. Pierś jest soczysta i bardzo szybko ją się robi. Dodałam trochę własnych modyfikacji i tak powstał ten o to super szybki i smaczny przepis na obiad.
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka,
- 4 plasterki żółtego sera,
- 4 pieczarki,
- 1 cebula,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 4 płaskie łyżki majonezu Kętrzyński o smaku cebulki,
- 4 plastry żółtego sera,
- przyprawa gyros.
Sałatka:
- kilka pomidorków koktajlowych,
- miks sałat.
Dressing:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka dusimy, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i pieprzymy (do smaku). Pierś kurczaka tniemy na 4 części (filetujemy na kotlety), posypujemy z dwóch stron przyprawą gyros. Podduszone warzywa kładziemy na spód blaszki na to kładziemy pierś kurczaka, posypujemy papryką pocięta w słupki, przykrywamy 1 plastrem sera i po 1 łyżce majonezu na 1 części piersi. Pieczemy ok. 30 min w nagrzanym piekarniku do 180stopni. Podajemy z młodymi ziemniaczkami pieczonymi lub z wody z masełkiem i z koperkiem.
Miks sałat płuczemy, dodajemy pomidorki, polewamy dressingiem.
Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy ew. do smaku solą, konsystencję możemy zmienić na rzadszą za pomocą wody lub soku z cytryny.
Wpis powstał we współpracy z Kętrzyński.
ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńciekawy smak majonezu - prażona cebulka...
Pierś wychodzi super soczysta i do tego pyszny smak majonezu :)
Usuń