czwartek, 6 sierpnia 2020

Zapiekana pierś kurczaka w majonezie

Ostatnio dostałam super przepis na pierś kurczaka w majonezie z serem. Pierś jest soczysta i bardzo szybko ją się robi. Dodałam trochę własnych modyfikacji i tak powstał ten o to super szybki i smaczny przepis na obiad.


Składniki:
- podwójna pierś kurczaka,
- 4 plasterki żółtego sera,
- 4 pieczarki,
- 1 cebula,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 4 płaskie łyżki majonezu Kętrzyński o smaku cebulki,
- 4 plastry żółtego sera, 
- przyprawa gyros. 

Sałatka:
- kilka pomidorków koktajlowych,
- miks sałat.

Dressing:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem.

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka dusimy, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i pieprzymy (do smaku). Pierś kurczaka tniemy na 4 części (filetujemy na kotlety), posypujemy z dwóch stron przyprawą gyros. Podduszone warzywa kładziemy na spód blaszki na to kładziemy pierś kurczaka, posypujemy papryką pocięta w słupki, przykrywamy 1 plastrem sera i po 1 łyżce majonezu na 1 części piersi. Pieczemy ok. 30 min w nagrzanym piekarniku do 180stopni. Podajemy z młodymi ziemniaczkami pieczonymi lub z wody z masełkiem i z koperkiem.

Miks sałat płuczemy, dodajemy pomidorki, polewamy dressingiem.

Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy ew. do smaku solą, konsystencję możemy zmienić na rzadszą za pomocą wody lub soku z cytryny.

Wpis powstał we współpracy z Kętrzyński.

















2 komentarze:

  1. ciekawa propozycja
    ciekawy smak majonezu - prażona cebulka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierś wychodzi super soczysta i do tego pyszny smak majonezu :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari