Pyszna wiosenno - letnia sałatka, myślę że zrobi furorę na stole :)
Składniki:
- 1/2 opakowania żółtego sera Maasdamer Hochland,
- 1 awokado,
- 1/2 cytryny,
- kilka truskawek,
- 3 rzodkiewki,
- pęczek szparagów,
- 1 mała cukinia,
- garść liści szpinaku,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- kilka plastrów szynki prosciutto (opcjonalnie, można pominąć),
- płatki migdałowe.
Dressing:
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżka syropu klonowego.
Wykonanie:
Szparagi wrzucamy do gotującej się osolonej wody na ok. 8 min. Odcedzamy kładziemy na talerz. Cukinię tniemy na cienkie plasterki, zwijamy w ruloniki, lub układamy finezyjnie. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, tniemy na plasterki. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Rzodkiewkę tniemy w plasterki, pomidorki na połówki. Truskawki podobnie większe przekrajamy, mniejsze zostawiamy w całości. Ser żółty tniemy na paski i zwijamy w rulonik. Do sałatki wybrałam ser Maasdamer, gdyż jest delikatnie słodki, który idealnie pasuje do tego typu sałatek. Na talerz układamy wszystkie warzywa w ozdobny sposób, do tego dodaję szynkę, opcja dla Wegan - pomijamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy całą sałatkę. Na koniec, tuż przed podaniem polewamy dressingiem.
Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Post powstał we współpracy z marką Hochland
#hochland #hochlandpl #tojestpyszne #seryżółte #polskiemleko #hochlandtojestpyszne @hochland_pl
Sałatka na szóstkę!
OdpowiedzUsuńdziękuję jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń