niedziela, 4 września 2022

Brownie z lodami i sosem z borówki amerykańskiej

Na niedzielne szybkie ciasto polecam brownie z lodami i gorącą borówką amerykańską :)



Składniki:
- 200 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 135 g mąki,
- szczypta soli,
- garść borówki amerykańskiej + ewentualnie trochę cukru, mąki ziemniaczanej,
- lody waniliowe/śmietankowe itp.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą foremkę "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól, cynamon oraz posiekane orzechy włoskie. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki. Polewamy ciepłym sosem borówkowym, podajemy z gałką lodów.

Sos:
Borówkę amerykańską gotuję na niewielkim ogniu z dodatkiem odrobiny wody, aż zmięknie, puści sok. Możemy trochę dosłodzić (wg upodobań), a następnie dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobinej w niewielkiej ilości zimnej wody. Dzięki temu sos zgęstnienie. I także w zależności jak gęsty chcemy mieć.
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari