czwartek, 8 grudnia 2022

Sernik na Boże Narodzenie


Sernik na Boże Narodzenie


Święta Bożego Narodzenia to okres niezwykle magiczny. Tuż przed wielkim świętowaniem jest bardzo dużo rzeczy do przygotowania i często brakuje nam czasu na rozsądne zaplanowanie wszystkich zadań. W przypadku przygotowania ciast ten temat warto mieć na uwadze stosunkowo wcześniej, aby móc się do niego odpowiednio przygotować. Pośród klasycznych pierników, makowców czy też orzechowców, na polskim stole królują serniki. Warto pamiętać, aby pośród szału zakupów dobrze przemyśleć kwestie wyboru składników. Na początek ustalmy, jaki rodzaj sernika nas interesuje. Jeżeli chcemy mieć szybkie i pyszne
bożonarodzeniowe ciasto, to w tym przypadku sprawdzi się sernik na zimno z bakaliami. 



Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

● Oczywiście dobrej jakości białego sera twarogowego w ilości 1 kilograma,
● 2 galaretki truskawkowe (lub inny smak, który bardzo lubimy),
● 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie,
● ¾ szklanki cukru
● 1 opakowanie herbatników
● 1 opakowanie bakalii (mieszanka studencka)

Na początku przygotujmy galaretki. W 300 ml wrzącej wody mieszamy dokładnie owocowy proszek i odstawiamy do stężenia — na początku w chłodne miejsce, a później do lodówki. Na dno tortownicy układamy herbatniki. W misce mielimy blenderem biały ser twarogowy, dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy. Masę wylewamy na ułożone herbatniki. Gdy nasza galaretka jest już na wpół stężała, możemy wylać ją na wierzch ciasta i wstawić do schłodzenia do lodówki. W przypadku sernika pieczonego dobrym i niezawodnym przepisem na świąteczny deser jest sernik wiedeński, przygotowywany bez spodu lub sernik piernikowy. Jeżeli zdecydujemy się na ten drugi, to mamy odhaczone dwa tradycyjne ciasta. Przed rozpoczęciem pieczenia warto zaopatrzyć się w takie składniki jak:

● 1 kilogram białego sera twarogowego
● 1 szklanka cukru
● 6 jajek
● 200 gramów masła
● 400 gramów mąki pszennej
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 1 budyń waniliowy
● 1 przyprawa do piernika
● 2 łyżki kakao

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. Mąkę łączymy z ¼ szklanką cukru, masłem, proszkiem do pieczenia, kakaem, przyprawą do piernika, jednym jajkiem i zagniatamy w jednolitą kulkę. Wykładamy nią dokładnie i równomiernie dno tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 25 minut do schłodzenia. W misie umieszczamy jajka i ubijamy z cukrem do potrojenia masy. Dodajemy biały ser twarogowy, budyń i dokładnie mieszamy. Tortownice z ciastem podpiekamy przez 15 minut w piekarniku, nagrzany do 180 stopni Celsjusza i następnie wylewamy na wierzch masę serową. Całość pieczemy jeszcze przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Sernik Bożonarodzeniowy można udekorować według własnego pomysłu, jedno jest pewne, jego nie może zabraknąć na świątecznym stole.




A po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na Fanpage „Ja Cię SERniczę” na Facebooku: 

Artykuł Sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka






4 komentarze:

  1. Interesujący przepis na serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nigdy serniki mi nie wychodziły, to starałam się ich unikać. Jednak widząc zdjęcia Twojego, po prostu muszę ponownie spróbować ;) Sam przepis wydaje się całkiem jasny, także mam nadzieję, że zdołam z niego dobrze skorzystać. Brakuje mi tylko paru składników, więc muszę się w nie wyposażyć i powinno być ok. Przepis został już wydrukowany i wstawiony do kajecika, to mam nadzieję, że już niedługo z niego skorzystam, choć Boże Narodzenie zdążyło już minąć. Dziękuję za ten przepis, a skoro to już koniec grudnia, to szczęśliwego nowego roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki są super, dość łatwe w wykonaniu i zawsze mi wychodzą ewentualnie zawsze dodać więcej żelatyny żeby mieć pewność że stężeje :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari