OMG to risotto jest takie pyszne!
Składniki:
- ok. 300 g ryżu do risotto,
- 2l bulionu,
- masło,
- 1 cebula,
- odrobina soku z cytryny,
- 3 pomidory,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- ok. 16 sztuk dużych krewetek,
- groszek mrożony (ok. 1 szklanka),
- tarty parmezan (ok. 3 łyżki),
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta pieprzu, soli, gałki mielonej muszkatołowej,
- masło klarowane2 łyżki
- ew. natka pietruszki,
- odrobina cukru.
Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zeszklenia. Ryż płuczemy, odcedzamy. Dodajemy na smażoną cebulkę, smażymy mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem i zrobi się lekko przeźroczysty. Dodajemy wino, czekamy aż odparuje. Do ryżu wlewać po chochli gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn. Czynności powtarzamy, ok. 30min. aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Dodajemy sparzone i obrane pomidory, pocięte. Przed końcem gotowania dodajemy mrożony groszek, mieszamy. Na patelni topimy masło. Rozmrożone krewetki, osuszamy i dusimy na rozgrzanym maśle z wyciśniętym czosnkiem z każdej strony po ok. 2 minuty. Polewamy odrobiną soku z cytryny. Pod koniec duszenia do risotto dodajemy krewetki, dodatkowo jeszcze 1 łyżkę masła i starty parmezan. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową, ewentualnie trochę słodzimy. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari