czwartek, 16 listopada 2023

Frytki z dyni z dipem Tahini

Pyszne frytki z dyni z niespotykanym często dipem Tahini.




Składniki:
- ćwiartka dyni lub 1 mała Hokkaido,
- 1/2 l oleju do smażenia,
- sól.

Dip Tahini:
- 1 łyżka pasty sezamowej Tahini,
- 1 łyżka majonezu Kętrzyński smażona cebulka, 
- 1 łyżeczka masła orzechowego, 
- ok. 120 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina miodu/syropu klonowego,
- przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku).

Wykonanie:
Dynię przekrajamy, wydrążamy z pestek, obieramy, kroimy na grubsze paski tworząc kształt "frytek". Jeżeli używamy dyni Hokkaido możemy skórkę pozostawić, bo jest jadalna. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odkładamy na papier kuchenny do odsączenia, solimy.
Dip:
Wszystkie składniki mieszamy, wyciskamy czosnek, doprawiamy do smaku.  

Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari