Pierniczki last minute w kształcie katarzynek.
Składniki
- Ciasto na piernik Kętrzyński XXL (750 g),
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki kakao (ja lubię ciemne pierniczki, ale możecie pominąć),
- 1 kostka masła (200 g),
- 1 tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady,
- pokruszone orzechy włoskie.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto. Jest dość kruche, ale ugniatając je w ręce robi się elastyczne i miękkie. Wykrawamy pierniczki, żeby pierniczki nie straciły kształtu przy odrywaniu ze stolnicy, podważałam je nożem stołowym. Dla pomocy podsypujemy odrobiną mąki. Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180stopni ok. 10 min. (w zależności od grubości, cieńsze krócej, grubsze i większe dłużej). Dekorujemy czekoladą i orzechami
Polewa:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, ewentualnie dodajemy trochę masła/oleju kokosowego do rozcieńczenia. Pierniczki obtaczamy w czekoladzie posypujemy orzechami.
Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w
niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
INNE przepisy na Pierniczki tutaj:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari