wtorek, 9 września 2025

Piernik z powidłami śliwkowymi

Pyszny szybki piernik z powidłami śliwkowymi. 


Składniki:
- 1 opakowanie piernika Kętrzyński (750 g),
- 2 i 1/2 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 3 łyżki kakao.

Polewa:
- 5 łyżek wody,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 100 g masła.

Powidła:
- 1 kg śliwek (np. węgierek),
- ok. 3 łyżki cukru (do smaku),
- kilka goździków,
- 1 kora cynamonu,
- odrobina wody (na spód garnka).

Wykonanie:
Ciasto Kętrzyński mieszamy z wodą i olejem oraz kakao. Tortownice ok 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wstawiamy do pieczenia na ok. 60 min. 180stopni do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto na kratkę, studzimy. Przekrajamy na 3 blaty. Pierwszy blat smaruję powidłami, przykrywamy blatem piernika, następnie ponownie smarujemy powidłami. Kładziemy ostatni blat z górką. Oblewamy polewą.

Powidła:
Na spód garnka wlewamy odrobinę wodę. Śliwki przekrajamy na pół, pestki wyrzucamy. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier (do smaku), dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy na małym ogniu, aż woda odparuje a śliwki rozpadną się, tworząc gęste powidła. Co jakiś czas mieszamy, aby śliwki nie przywarły do garnka. Gotujemy do ok. 1 godziny. 

Polewa:
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. 


Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari