środa, 8 października 2025

Torcik pumpkin spice

Ten pyszny torcik o smaku i zapachu pumpkin spice to hit jesieni!
Składniki:
- 1 ciasto na piernik Kętrzyński (XXL),
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka kakao.

Krem pumpkin spice:
- 500g mascarpone,
- ok. 250 ml śmietany 36%,
- 4 łyżki pure z ugotowanej/upieczonej dyni (może być mus ze słoiczka dziecięcego),
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku),
- przyprawy: mielony kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa (do smaku).

Tynk do tortu:
- 1 kostka masła (temp pokojowej wyjęte wcześniej),
- ok. 420 g cukru pudru,
- 4 łyżki mleka,
- barwnik spożywczy pomarańczowy,
- pisak cukrowy brązowy,
- listki czekoladowe (1 tabliczka czekolady mlecznej/białej i barwniki i forma do listków czekoladowych).

Wykonanie:
Wszystkie składniki na piernik mieszamy mikserem do połączenia. Wylewamy do małej wysokiej tortownicy ok. 20cm na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz do suchego patyczka. Po wyjęciu kładziemy na kratkę, studzimy. Odcinamy powstałą górkę. Przekrajamy piernik na 3 blaty tortowe. Na pierwszy blat kładziemy masę pumpkin, przykrywamy blatem, ponownie krem i ostatni blat. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Następnie ciasto pokrywamy tynkiem, ozdabiamy kremem pomarańczowym dyniami i listkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Krem:
Mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem na sztywno, dodajemy pure z dyni z przyprawami, delikatnie mieszamy. Możemy dodać odrobinę pomarańczowego barwnika, żeby uzyskać bardziej pomarańczowy kolor kremu. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskamy krem na blaty piernikowe.

Tynk na torcik:
Masło musi być miękkie, ubijamy je ok 5 min, dodajemy łyżka po łyżce cukier puder i ponownie ubijamy. Dodajemy 4 łyżki mleka. Odkładamy ok 4 łyżki kremu, dodajemy pomarańczowy barwnik spożywczy mieszamy. Tynk wykładamy na tort gładzimy skrobakiem do tynku. Pomarańczowy tynk przekładamy do rękawa cukierniczego z mała ozdobną tylką 4B robimy dynie. Pisakiem cukrowym brązowym robimy szypułki dyni.  
 
Listki czekoladowe:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, po lekkim ostudzeniu wylewamy do formy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Jeżeli chcemy uzyskać inne kolory topimy białą z odrobiną oleju kokosowego i dodajemy barwniki.
 

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari