poniedziałek, 23 czerwca 2014

Spaghetti bolognese alla Wera

Pyszny przepis na spaghetti zaczerpnięty od koleżanki Wery.



Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np.wieprzowo-wołowego),
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju (ok.135 g),
- makaron spaghetti (ok. 400 g.), 
- 2 puszki pomidorów w całości,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, chili,
- żółty ser (do posypania na wierzch dania).

Wykonanie:
Mięso mielone smażymy na rozgrzanej patelni ok. 15-20 min. Na mięso wyciskamy czosnek. Wrzucamy pomidory z puszki wraz z całą zawartością (pomidory rozdrabniamy). Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wrzucamy pokrojone w paski lub kostkę suszone pomidory. Wszystko przyprawiamy według uznania: sól, pieprz, oregano, bazylia (dla lubiących bardziej ostre potrawy - przyprawą chili). Ja najbardziej lubię słodko-kwaśno-słony smak. Gdy sos jest za mało kwaśny (pomidory z puszki były za słodkie) można dodać trochę koncentratu pomidorowego, w odwrotnej sytuacji dodać trochę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (ok. 7-10 min. na al dente). Na gotowe danie sypiemy odrobinę startego żółtego sera. Szybki i prosty przepis gotowy :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari