poniedziałek, 21 lipca 2014

Domowe caffè latte


Mój mąż zrobił ostatnio cudowne caffè latte, idealne do wiśniowych muffinek (przepis niebawem na blogu). Od dziś będę rzadziej pić kawę na mieście, bo domowa kawa jest pyszna, ładnie wygląda no i jest tańsza ;-) Co prawda nie mamy ekspresu do kawy i piję rozpuszczalną, ale i tak przepis jest smaczny i prosty.
Składniki:
- mleko (najlepiej 3,2%, zrobiliśmy z 0,5%),
- kawa rozpuszczalna (np.Tchibo Creama Gold),  
- cukier (np. 2 łyżeczki w zależności ile kto słodzi),
Wykonanie:

Mleko 3/4 szklanki (Ikea) podgrzewamy (np. w mikrofali lub gotujemy na małym ogniu).  Słodzimy łyżeczkę cukru, ubijamy pianę blenderem z końcówką ubijaczki do jajek. Przelewamy do wysokiej szklanki. Następnie 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalewamy ok. 125 ml wrzącą wodą, słodzimy łyżeczkę cukru. Wlewamy do mleka. Kawa musi mieć wyższą temperaturę niż wcześniej ubite mleko. Pianka z mleka podejdzie sama do góry, tworząc 3 warstwy w szklance. Proste i szybkie :)

Zamiast cukru możemy użyć swoich ulubionych syropów do kawy np. firmy Monin używanych w kawiarniach. Na górę sypiemy przyprawy do kawy (mam z firmy Kamis Specjalite młynek przypraw do kawy i deserów).

Przyprawy do Kawy i Deserów Kamis



Przyprawy do Kawy i Deserów Kamis
Przyprawy do Kawy i Deserów Kamis
Przyprawy do Kawy i Deserów Kamis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect