Ostatnio same przepisy kulinarne..dziś kolejny! Kolorowy makaron pod pierzynką aromatycznego łososia i świeżego szpinaku.
Składniki:
- 125 g łososia wędzonego na gorąco dymem z drewna bukowego z koperkiem (np. Biedronka),
- 125 g łososia wędzonego na gorąco dymem z drewna bukowego z koperkiem (np. Biedronka),
- 100 g sera pleśniowego blue,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 250 g kolorowego makaronu,
- ząbek czosnku,
- odrobina mleka,
- pieprz, sól.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente (ok.10 min.). Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wyciśnięty ząbek czosnku. Szpinak płuczemy, gdyż może mieć jeszcze resztki piasku, następnie go szatkujemy (można też zostawić w całości). Wrzucamy na czosnek. W małym garnuszku wlewamy odrobinę mleka i pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Szybkim sposobem jest stopienie sera w mikrofali (należy pamiętać, żeby miseczka nie była metalowa ;-) Utworzony sos wlewamy na patelnię i mieszamy. Dodajemy pokrojonego łososia. Danie jest dość słone także możemy pominąć solenie szpinaku, jedynie proponowałabym odrobinę pieprzu.
Bon appétit!
lubię szpinak, łososia i makaron, więc danie idealne dla mnie <3 pyszności!
OdpowiedzUsuńZapraszam do regularnego odwiedzania bloga, na pewno będzie więcej przepisów z łososiem i szpinakiem :)
Usuń