środa, 3 września 2014

Przepyszny serniczek mascarpone z malinami

Nie wiem skąd zaczerpnięty jest ten przepis, ale gdy koleżanka zrobiła serniczek mascarpone z malinami stwierdziłam, że muszę go mieć! Ciasto jest przepyszne.
Składniki:
Ciasto kruche na spód
- 1½ szklanki mąki,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego,
- ½ kostki masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 100 g mielonych płatków migdałów
- 2 jajka
- 250 g malin.
 
Wykonanie:
Schłodzone masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier, śmietanę. Wyrobić ciasto, sformułować kulkę, wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Do tortownicy o średnicy ok 25cm położyć papier do pieczenia. Ciasto rozwałkować następnie przełożyć na dno tortownicy. Piec ok. 10-15 min w 180°C. Podczas pieczenia ciasto wytwarza bąble, dlatego można przykryć je papierem do pieczenia, a następnie (aby je obciążyć) wsypujemy na niego fasolę. Ja nakłułam tylko ciasto widelcem. Płatki migdałów rozdrabniamy blenderem na proszek. Mascarpone wolno miksujemy z cukrem, jajkami i migdałami na gładką masę. Dodajemy maliny, mieszamy je delikatnie z ciastem łyżką. Masę wylewamy na podpieczony i lekko wystudzone kruche ciasto. Pieczemy ok 30-35 min. w 170°C. Schłodzić kilka godzin, najlepiej wlożyć na noc do lodówki. Jak dla mnie ciasyo jest dość słodkie, można zmniejszyć ilość cukru w masie mascarpone albo jak ja to zrobiłam, podawać z frużeliną malinową.

Frużelina malinowa na szybko:
1/2kg malin wrzucamy do garnuszka, dodajemy odrobinę cukru (do smaku, tak aby maliny nadal były kwaskawe), gotujemy na małym ogniu mieszając aby nie przypalić. Zimną wodę (1/3 szklanki) mieszamy z pół łyżki mąki ziemniaczanej. Roztwór dodajemy do malin, gotujemy chwilę. Ciepłą albo ostudzoną frużelinę polewamy nasz serniczek.















11 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect