wtorek, 17 lutego 2015

Tagliatelle z brokułami, szynką Prosciutto, jajkiem sadzonym i serem długodojrzewającym

Ostatnio w Biedronce pojawiły się po raz kolejny włoskie specjały. Do tego ta znana sieciówka ma swoją gazetkę z produktami oraz z bardzo fajnymi przepisami. Uwielbiam włoską kuchnię, także od razu spróbowałam jednego przepisu z gazetki, lekko go modyfikując. Zastępiłam innym serem, ale wyszło i tak bardzo dobre danie obiadowe. Polecam! Świeży makaron Tagliatelle z brokułami, szynką prosciutto, jajkiem sadzonym i serem długodojrzewającym Stary Olęder.
Składniki: 
- 70 g sera Parmigiano Reggiano ChNP Galbani (użyłam sera długodojrzewającego Stary Olęder),
- 250 ml śmietany 30%,
- 90 g szynki Prosciutto di Parma, 
- 1 świeży brokuł,
- 300 g świeżego makaronu Tagliatelle (1 opakowanie Biedronka),
- 4 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam z dodatkiem bazylii),
- 1 łyżka cukru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. We wrzącej wodzie zanurzamy brokuły na dosłownie 30 sekund. Nabiorą one  ładnego koloru. Następnie odcedzamy go i szybko wkładamy do miski z zimną wodą, najlepiej z lodem. Przestudzonego kładziemy na ręcznik papierowy. Na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek (użyłam o smaku bazylii) podsmażamy ok. 1 min. wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Następnie wlewamy śmietanę, gotujemy na małym ogniu. Ser trzemy na tarce (na małych oczkach) wrzucamy do śmietany, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystko ładnie stopi się, tworząc jednolitą masę. Po ok. 5-7 min. sos zgęstnieje. W tym czasie na patelni na dosłownie kilku kroplach oliwy z oliwek podsmażamy szynkę, aż będzie chrupiąca (ok. 3-4 min.). Zdejmujemy ją na papier ręcznikowy do odsączenia z tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone ok. 2-3 min. na średnim ogniu, tylko z jednej strony, aż dół będzie chrupiący, a góra lekko ścięta. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (gotujemy na al dente ok. 3 min., lekko posoliłam wodę). Możemy razem z makaronem (w tej samej wodzie) podgrzać brokuły. Gorący makaron, mieszamy z sosem i odrobiną (70 ml) wody z gotowania makaronu. Na górę kładziemy szynkę, brokuła i jajko sadzone, oraz odrobinę startego na większych oczkach tarki sera Stary Olęder. Proste, smaczne i pięknie się prezentuje. 


Ps. Szynkę Prosciutto di Parma, możemy zastąpić każdą inną cienko pokrojoną np. Szwarcwaldzką.
 























http://www.biedronka.pl/

4 komentarze:

  1. prostota w najlepszym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM! zgłodnieliśmy w tym Meksyku ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno w Meksyku jest także dużo wspaniałych potraw, zazdroszczę tego wyjazdu! Podróżowanie to moje największe marzenie...

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect