Składniki:
(4 porcje)
- 1 brokuł (średni),
- 1 brokuł (średni),
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- 1 por (średni),
- 400 g makaronu kokardek (farfalle),
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- olej/masło do duszenia/smażenia oraz 1 łyżka do makaronu (aby się nie sklejał),
- ser gorgonzola ok. 200 g,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy go na 3-4 min., w tym czasie gaz zmniejszamy. Następnie wyjmujemy brokuła, zalewamy zimną wodą. Makaron przygotowujemy na al dente według przepisu producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy, dodajemy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. W tym czasie myjemy pora, szatkujemy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy chwilę, następnie pora przekładamy do miseczki. Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Na tej samej patelni dolewamy oleju, wrzucamy pierś. Smażymy, aż zrobi się cały biały. Następnie do mięsa wrzucamy pora. Ponownie dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy ser (aby łatwiej było go zamieszać, dzielimy na mniejsze części) oraz 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy, aż ser się rozpuści i utworzy nam kremowy sos. Na koniec dodajemy brokuły. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem.
O rany! Pycha! Uwielbiam takie makaron!
OdpowiedzUsuńJa też! Uwielbiam makarony ! :)
UsuńWszystko co kocham ;) Świetny makaron ! ;)
OdpowiedzUsuńte kolorowe makarony są cudowne :)
Usuń