Co można zrobić z wody po ciecierzycy? W Internecie znajdziemy sporo przepisów. Dziś zaproponuję Wam jeden z nich - mus czekoladowy z malinami. JEST, delikatny, rozpływa się w ustach, jest OBŁĘDNYYY!!! Całkowicie wege :-)
Składniki:
- 1/2 szklanki wody po ciecierzycy (z puszki),
- 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
- 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku),
- kilka malin do dekoracji i przełamania smaków.
- kilka malin do dekoracji i przełamania smaków.
Wykonanie:
Zimną wodę po ciecierzycy miksujemy na sztywną pianę na dużych obrotach (używamy końcówki do ubijania jajek). Trwa to dłużej niż ubijanie białka, ale zapewniam UBIJE się piękna piana, lecz będzie ona dość delikatna. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru dobrze miksując po każdej wsypanej łyżeczce. Użyłam tak mało cukru, gdyż gorzka czekolada i tak wydaje mi się dość słodka ;-) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzamy. Mieszamy delikatnie silikonową szpatułką schłodzoną czekoladę z ubitą pianą. Delikatna piana zmniejszy się o połowę. Powstały mus przelewamy do szklanki/kieliszków do wina. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub najlepiej na całą noc. Podajemy z malinami pychota! :-)
Super wyglada!
OdpowiedzUsuńprezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńrozpływa się w ustach, polecam :)
UsuńIdzie utopić się we własnej ślinie! Ta konsystencja <3 :)
OdpowiedzUsuńi cudowne połączenie smaków gorzkiej czekolady i malin :)
UsuńPięknie wygląda, pewnie jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńTake it Izzy
dziękuję oj był pyszny :)
UsuńIle musu otrzymuje się z podanej w przepisie ilości składników? Chciałabym takim musem wykończyć tort, zrobić z niego najwyższą warstwę i udekorować całość owocami.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda, bo to tort dla alergika, który nie toleruje mleka z żadnej postaci.
Niestety ubita piana zmniejsza swoją objętość przy połączeniu z czekoladą. Po schłodzeniu musu wychodzi tak z 2 szklanki. Na wykończenie tortu proponuję podwoić lub nawet potroić ilość wody po ciecierzycy :)
Usuń