poniedziałek, 12 października 2015

Leczo z chorizo, cukinią, czerwoną fasolą i kukurydzą

Czy jedliście kiedyś leczo z kiełbasą chorizo, cukinią, fasolą czerwoną i kukurydzą? Nie? To koniecznie musicie je spróbować! Jest to idealny obiad na te mroźne jesienne dni :)

Składniki:
- 5 pomidorów lub 1 puszka pomidorów (w całości z zalewą),
- 200 g kiełbasy chorizo (pikantnej),
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 1 większa papryka,
- 1 średnia/większa cukinia,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (do uzyskania bardziej kwaśnego smaku),
- przyprawy: kminek mielony, czerwona słodka papryka, ew. ostra papryka,  sól (ok.1 łyżeczki),
- 1 łyżeczka miodu (do smaku).

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej patelni (na oleju) smażymy chwilę cebule (do zeszklenia). Następnie wrzucamy chorizo pokrojone w plasterki, bądź w kostkę, dusimy ok. 5-8 min. Następnie wyłączamy gaz, odstawiamy. Paprykę kroimy w paski, cukinię w większą kostkę. Świeże pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę, kroimy na dużą kostkę. Do dużego/wysokiego garnka wkładamy paprykę, pomidory/pomidory w puszce (z zalewą), cukinię  i kiełbasę z cebulą. Gotujemy wszytko ok. 30-45min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami (do smaku). Dodałam 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki koncentratu i 1 łyżeczkę miodu, aby uzyskać słodko-słono-kwaśny smak, oraz dodałam odrobinę ostrej papryki w proszku i mielonego kminku. Na sam koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Pyszności :)











2 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo! Twoja wersja tego dania wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, rzeczywiście jest inna ale równie dobra (a może nawet lepsza) niż te tradycyjne :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari