Coffee Time! Zapraszam na pyszną kawę z dodatkiem białej czekolady - idealną na te zimne, deszczowe grudniowe dni :)
Składniki:
- kilka kostek białej czekolady (w zależności jak bardzo słodką lubicie kawę),
- ok. 1/3 szklanki mleka skondensowanego (zagęszczonego bez cukru),
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- wrzątek do zaparzenia kawy,
- 3/4 szklanki mleka (gorącego np. 2% bądź używamy reszty zagęszczonego mleka).
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- wrzątek do zaparzenia kawy,
- 3/4 szklanki mleka (gorącego np. 2% bądź używamy reszty zagęszczonego mleka).
Wykonanie:
W garnuszku (na małym ogniu)
rozpuszczamy czekoladę z mleczkiem skondensowanym. Mieszamy
do uzyskania jedwabistej i gładkiej masy (pomocna może być ubijaczka do
jajek, ładnie rozprowadzi grudki). Mleko podgrzewamy (np. w mikrofali lub gotujemy na małym
ogniu), ubijamy pianę blenderem z końcówką ubijaczki do jajek. Czekoladę przelewamy na dno wysokiej szklanki. Dopełniamy spienionym mlekiem tak trochę ponad połowę tej szklanki. Następnie kawę zalewamy wrzącą wodą (tak z 1/3 zwykłej wielkości szklanki). Zaparzoną kawę wlewamy powoli po bokach szklanki do naszego ubitego mleka. Piana podejdzie sama do
góry, tworząc 3 warstwy. Proste i szybkie :-) Na górę
posypałam przyprawą do kawy i deserów (np. Kamis
Specjalite w młynku, można użyć potartej białej czekolady, bądź samego cynamonu). Najsłodsza warstwa jest na samym dole, więc przed wypiciem mieszamy i jeszcze ciepłą pijemy :)
z białą czekoladą jeszcze nie piłam ale chętnie bym spróbowała ;) aż mi ślinka cieknie ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
oj koniecznie! jest słodka ale pyszna!
UsuńPychota:)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńwygląda fantastycznie :) pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej ;) Pozdrawiam!
UsuńWygląda fantastycznie <3 Uwielbiam kawę z białą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńod kiedy ją zrobiłam ja także uwielbiam ! :)
UsuńUwielbiam kawę z białą czekoladą:)
OdpowiedzUsuńja też :)
Usuń