Zapach cynamonu, świeżo zmielona kawa, do tego chrupiące ciasteczko korzenne to idealne połączenie na rozpoczęcie wspaniałego weekendu!
Składniki:- 250 ml mleka (najlepiej 3,2%),
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy (z 2-3 łyżeczek świeżo zmielonej kawy),
- ok.1/2-1 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka brązowego cukru.
Wykonanie:
Mleko spieniamy. W prezencie świątecznym od męża dostałam elektryczny spieniacz do kawy Spienianie mleka jest teraz wyjątkowo miłe, szybkie i jakże ciche! Polecam Wam takie rozwiązanie (do tej pory używałam blendera z końcówką do ubijania jajek - urządzenie hałaśliwe, mleko pryskało dookoła, a ja sama strasznie męczyłam się przy tym). Kawę wraz z cynamonem zaparzamy: przez filtr, bądź jak posiadamy robimy to w kawiarce, ew. używamy kawy rozpuszczalnej. Dodajemy cukier, mieszamy. Do wyższej szklanki wlewamy spienione mleko i uzyskaną z niego piankę. Powoli, delikatnie wlewamy po ściance szklanki zaparzoną gorącą kawę z cynamonem i cukrem. Powinny utworzyć się trzy warstwy: na dole płynne mleko, po środku kawa, na górze pianka. Górę możemy posypać dodatkowo cynamonem, bądź użyć gotowej mieszanki do kaw i deserów np. Kamis. Mniam miłego weekendu :)
Mi też się taki sposób na rozpoczęcie weekendu podoba :)
OdpowiedzUsuńAż sie napaliłam bezrobocie jutro z rana!
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuń