Dziś przedstawiam bardzo szybki i smaczny deser - churros - czyli hiszpański przysmak nie tylko na tłusty czwartek czy na zakończenie karnawału. Będąc w Hiszpanii podawano je codziennie na śniadanie. Do gorzkiej kawy jak znalazł!
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- ok. 200 g mąki (użyłam trochę mniej),
- ok. 35 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu (do smaku, można pominąć),
- 3-4 jajka,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania,
- słoiczek Nutelli, bądź 1 tabliczka np. gorzkiej czekolady,
- 1 l. oleju do smażenia.
Wykonanie:
Masło z cukrem, wodą i odrobiną soli rozpuszczamy w garnuszku. Gdy składniki połączą się, a masło stopi się, wsypujemy mąkę z cynamonem. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Następnie zdejmujemy z gazu. Chwilę czekamy aż ciasto ostygnie. Przekładamy je do miksera, dodajemy jajka. Po każdym jajku dokładnie mieszamy ciasto. Gdy ciasto będzie za gęste dodajemy czwarte jajko. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (dużą gwiazdką). Olej rozgrzewamy do 175°C. Wyciskamy ciasto na olej, tworzymy różne kształty. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy ciasto nie jest surowe (do czystego patyczka). Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu posypujemy odrobinę cukrem pudrem. Podajemy z Nutellą, bądź tabliczką gorzkiej czekolady (z odrobiną masła) stopionej w kąpieli wodnej. Pyszności :)
Wspaniała kombinacja:)
OdpowiedzUsuńa jak dobrze smakuje mniam ;-)
UsuńChurros to mój ukochany hiszpański smakołyk. Najlepsze są oczywiście z czekoladą, a najlepiej gdy są całe nią oblane. :D Jak jeszcze mieszkałem w Hiszpanii to objadałem się nimi do nieprzytomności, szczególnie podczas wszelkiego rodzaju świąt i festiwalu. Pamiętam, ze obok mojego domu była przez jakiś czas budka z churrosami i zawsze wracając po zajęciach nie mogłem sobie domówić choćby jednego :D
OdpowiedzUsuńoj też mogłabym je jeść codziennie :)
Usuń