środa, 18 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

Kruche ciasto, rabarbar, maliny i beza to idealne połączenie do najlepszego wiosennego ciasta!
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 5 żółtek,
- szczypta soli,
- 1 kostka masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki zmielonych migdałów.

- 600 g pokrojonego rabarbaru,
- ok. 200 g mrożonych malin (np. Hortex),
- 2-4 łyżek cukru (do smaku),
- odrobina mąki ziemniaczanej.

beza:
- 5 białek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g cukru.  
 
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy 2 łyżki zmielonych migdałów, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, cukier. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (cały czas mieszając na wysokich obrotach miksera). Ubijamy jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną miksujemy jeszcze z pół minuty.  Blaszkę o wymiarach ok. 26x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy/kruszymy ciasto na blaszkę, dociskając palcami. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C (opcja góra dół).  

Rabarbar kroimy na kostkę dodajemy cukier, odrobinę wody. Dusimy ok. 15 min. (Można pominąć gotowanie i wyłożyć surowymi owocami pomieszanymi z mąką ziemniaczaną). Pod koniec gotowania wsypujemy maliny. Wodę, którą puszczą owoce odlewamy. Następnie dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej, mieszamy uważamy żeby nie zrobiły się grudki. Podgotowane owoce wykładamy na upieczony spód. Następnie wykładamy finezyjnie (łyżką) ubitą pianę. Pieczemy ok. 20 min. w 180°C, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 50°C na ok. 15-30 min. i włączyć termoobieg. Dzięki czemu beza będzie bardziej chrupiąca. Gdy beza jest już z góry chrupiąca, ciasto wyjmujemy i studzimy. Kroimy najlepiej po całkowitym wystudzeniu. Tak wiem, ciężko się opanować, bo ciepłe kruche ciasto smakuje najlepiej - jednakże ciasto jest zbyt miękkie i zamiast ładnych kawałków wychodzi nam breja. Przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień  jest rewelacyjne do krojenia. 

 



 

 




10 komentarzy:

  1. Piękne zdjecia i apetyczne ciasto😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta z owocami i słodką bezą. Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączenie kwaśnych owoców ze słodką bezą to cudowny smak :)

      Usuń
  3. Wspaniałe ciasto! A te zdjęcia...boskie, aż chce się jeść i rozkoszować wiosną.
    Konwalie kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś postanowiłam wypróbować przepis i wyszło mega pyszne ciasto.
    Goraco polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, cieszę się i polecam inne przepisy :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari