Jednym z moich wakacyjnych dań obiadowych jest makaron z truskawkami. Jest to mój (jak i pewnie Wasz) smak dzieciństwa! Dzieci uwielbiają taki słodkie, szybkie danie :)
Składniki:
(na 2-3 porcje)
(na 2-3 porcje)
- ok. 250 g makaronu świderki (np. Lubella),
- 1/2 kg truskawek,
- 3-4 łyżki śmietany,
- cukier (do smaku),
- mięta/bazylia (do ozdoby).
Wykonanie:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Makaron gotujemy ok. 7-10 min. na al dente. Następnie owoce blendujemy z cukrem (użyłam ok. 2 płaskie łyżki) i śmietaną lub kroimy truskawki w kosteczkę. Osobiście odkładam kilka truskawek kroję je, a resztę krótko blenduję tak, aby pozostały jeszcze cząstki owoców. Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Makaron odlewamy, polewamy sosem, dekorujemy miętą bądź bazylią. Jest to szybki i smaczny obiad, dzieciaki na pewno będą zachwycone :)
Uwielbiam, wczoraj jadłam takie z dodatkiem twarogu.
OdpowiedzUsuńteż na pewno pyszne :)
UsuńPamiętam to danie z przedszkola :) Makaron z truskawkami w śmietanie i do tego biały serek.
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa są najlepsze :)
Usuń