sobota, 18 czerwca 2016

Szybkie szaszłyki z łososia, ananasa i papryki

Nie mając pomysłu na sobotni czy niedzielny obiad, proponuję Wam szybkie i smaczne szaszłyki z łososiem, ananasem i papryką. Nadają się zarówno do piekarnika jak i na wiosenno/letniego grilla.
Składniki:
(ok. 5-6 szaszłyków)
- ok. 200-300 g łososia (np. Biedronka),
- 1 duży dojrzały ananas,
- 1 czerwona papryka, 
- 1/2 cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona ostra/słodka papryka,
- odrobina oliwy z oliwek.

sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka majonezu,
- szczypta suszonej mięty (otartej),
- sól/pieprz/cukier.

dodatkowo:
- ryż + szafran+ kurkuma (do zabarwienia ryżu i podkreślenia smaku).
- patyczki długie do szaszłyków.

Wykonanie:
Łososia myjemy, ewentualnie sprawdzamy czy nie ma ości, skórę odcinamy. Doprawiamy: solimy, pieprzymy, kroimy na większą kostkę. Następnie wyciskamy sok z cytryny, na koniec obtaczamy w oliwie z oliwek. Paprykę i ananasa kroimy na większą, grubszą kostkę. Nakłuwamy na patyk na przemian: papryka, łosoś, ananas. Ewentualnie smarujemy jeszcze oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika (na płaską blaszkę) rozgrzanego do 180°C na 10-15 min. aż łosoś zetnie się i będzie ładnie upieczony ale jeszcze soczysty. Zbyt długie pieczenie może go wysuszyć. Szaszłyki idealnie nadają się na grilla. Dodatkiem do ryby będzie ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu producenta z dodatkiem przypraw szafran, kurkumy. 

Sos:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Chłodzimy w lodówce.

 

 





 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect