środa, 13 lipca 2016

Pierogi z truskawkami

Powoli kończymy sezon truskawkowy, ale nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z truskawkami polanymi słodką śmietaną.
Składniki:
(ok. 50 pierogów)  
Ciasto na pierogi:
- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 kg truskawek (lepiej mniejsze).

Sos waniliowy:
- 3-4 łyżki śmietany,
- 2 łyżki cukru,
- laska wanilii.

Wykonanie:
Ciasto na pierogi:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3mm. Następnie większą szklanką (najlepsze są szklanki do drinków, o cienkich krawędziach) wykrajamy krążki. Przekładamy na ścierkę podsypaną mąką. Na nie kładziemy 1 truskawkę, lepimy pierogi, stawiamy je w pionie. Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżeczkę oleju. Wrzucamy nasze pierogi, tak po 7-10 sztuk (w zależności od wielkości garnka). Ostrożnie mieszamy (nie pozwalamy, aby posklejały się). Gaz zmniejszamy, gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, gotujemy jeszcze przez  2-3 minuty. Wyjmujemy je, odsączamy z wody. Polewamy śmietaną pomieszaną z cukrem i wanilią. 

 

 








6 komentarzy:

  1. W tym roku nie jadłam i srodze żałuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze można znaleźć truskawki w sklepach :)

      Usuń
  2. ponad wszystko uwielbiam pierogi z mięsem ale jadłam dosyć smaczne danie: czekoladowy makaron, truskawki, bita śmietana - gdyby nie kwaśny smak truskawek, całość byłaby mdła. Jednak warto spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect