Składniki:
(ok. 50 pierogów)
Ciasto na pierogi:
- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 kg truskawek (lepiej mniejsze).
- 1 kostka twarogu + 1 łyżka cukru,
- kilka truskawek do farszu + do sosu truskawkowego.
Sos truskawkowy:
- 3-4 łyżki śmietany,
- 2-4 łyżki musu truskawkowego.
- kilka truskawek do farszu + do sosu truskawkowego.
Sos truskawkowy:
- 3-4 łyżki śmietany,
- 2-4 łyżki musu truskawkowego.
Wykonanie:
Ciasto na pierogi:
Wszystkie
składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do
ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze
lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto
wałkujemy na grubość ok. 2-3mm. Następnie większą szklanką (najlepsze są
szklanki do
drinków, o cienkich krawędziach) wykrajamy krążki. Przekładamy na
ścierkę podsypaną mąką. Twaróg rozdrabniamy z cukrem (do smaku), truskakwi kroimy w kostkę, odsączamy sok. Owoce mieszamy z serem. Na ciasto wykładamy 1 łyżeczkę farszu, lepimy pierogi.
Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżeczkę oleju. Wrzucamy
nasze pierogi, tak po 7-10 sztuk (w zależności od wielkości garnka).
Ostrożnie mieszamy (nie pozwalamy, aby posklejały się). Gaz zmniejszamy,
gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, gotujemy jeszcze
przez 2-3 minuty.
Wyjmujemy je, odsączamy z wody. Polewamy sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy:
Truskawki
blendujemy z cukrem na jednolity mus, dodajemy śmietanę mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari