piątek, 22 lipca 2016

Czekoladowe gofry z jagodami

Lato jest takim cudownym okresem gdzie możemy rozkoszować się świeżymi sezonowymi owocami, lodami i goframi. Dziś przygotowałam Wam czekoladowe gofry z sosem jagodowym i bitą śmietaną :) 
Składniki:
- 2 jajka,
- ok.1,5 szklanki mąki,
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej/gorzkiej,
- 1/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki maślanki,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao,
- 50 g masła (stopionego),
- 2 garści jagód (1 garść do posypania, druga garść do zmiksowania na mus z cukrem (1 łyżka cukru+ 2-3 łyżki jogurtu/śmietany),
- ewentualnie bita śmietana: (ok. 330ml śmietany 30% + 1-2 łyżki cukru).

Wykonanie: 
Masło topimy, ostudzamy. W tym czasie gotujemy czekoladę z odrobiną mleka do całkowitego rozpuszczenia/ew. w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Składniki na ciasto mieszamy ręcznie łyżką lub za pomocną miksera. Ciasto ma być gęste, ale lejące się. Smażymy w gofrownicy do zarumienienia. Następnie gofry przekładamy na kratkę, aby je wystudzić. Dzięki czemu zachowają chrupkość. Nie należy kłaść gofrów jeden na drugim, gdyż mogą się zdusić i nie będą już takie smaczne.

Sos jagodowy: garść jagód łączymy z ok. 1 łyżką cukru (do smaku), blendujemy na mus. Dodajemy do tego śmietanę lub jogurt, mieszamy. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z dodatkiem 1-2 łyżek cukru (do smaku). 

Gofry podajemy z bitą śmietaną, sosem jagodowym oraz z dodatkiem świeżych jagód!
 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari