Powoli kończymy sezon truskawkowy, ale nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z truskawkami polanymi słodką śmietaną.
(ok. 50 pierogów)
- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 kg truskawek (lepiej mniejsze).
Sos waniliowy:
- 3-4 łyżki śmietany,
- 2 łyżki cukru,
- laska wanilii.
Wykonanie:
Ciasto na pierogi:
Wszystkie
składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do
ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze
lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto
wałkujemy na grubość ok. 2-3mm. Następnie większą szklanką (najlepsze są szklanki do
drinków, o cienkich krawędziach) wykrajamy krążki. Przekładamy na
ścierkę podsypaną mąką. Na nie kładziemy 1 truskawkę, lepimy pierogi, stawiamy je w pionie.
Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżeczkę oleju. Wrzucamy
nasze pierogi, tak po 7-10 sztuk (w zależności od wielkości garnka). Ostrożnie mieszamy (nie pozwalamy, aby posklejały się). Gaz zmniejszamy,
gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Wyjmujemy je, odsączamy z wody. Polewamy śmietaną pomieszaną z cukrem i wanilią.
W tym roku nie jadłam i srodze żałuje
OdpowiedzUsuńjeszcze można znaleźć truskawki w sklepach :)
Usuńponad wszystko uwielbiam pierogi z mięsem ale jadłam dosyć smaczne danie: czekoladowy makaron, truskawki, bita śmietana - gdyby nie kwaśny smak truskawek, całość byłaby mdła. Jednak warto spróbować!
OdpowiedzUsuńoj tak warto spróbować :)
UsuńNajlepsze sa domowe!
OdpowiedzUsuńoj zdecydowanie!
Usuń