piątek, 4 listopada 2016

Szybka grochówka na wędzonym boczku

Za oknem mamy już niestety prawdziwą (tę brzydką) jesień . Jest szaro, buro, deszczowo i bardzo już zimno. Na rozgrzanie będzie idealna pyszna, domowa grochówka na wędzonym boczku. Zapraszam na nowy przepis.

Składniki:
- 1 większa cebula,
- 300 g grochu łuskanego (połówki),
- ok. 2 litry wody,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4-5 ziemniaków,
- ok. 200 g wędzonego boczku,
- przyprawy: liście laurowe, pieprz, majeranek, ziele angielskie, sól.

Wykonanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz boczek. Gotujemy ok. 15 min. Dodajemy przepłukany na sitku groch. Gotujemy ponownie pod przykryciem ok. 20 min. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę i pietruszkę w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą). Gotujemy jeszcze ok. 20 min. do miękkości warzyw i grochu. W tym czasie na masełku dusimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ją do zupy na sam koniec, przyprawiamy do smaku solą/pieprzem/majerankiem. Aby naturalnie (bez użycia mąki) zagęścić zupę, część grochu i warzyw możemy wyjąć z zupy i zblendować, a następnie ponownie pomieszać z zupą.  





 

2 komentarze:

  1. Tylko boczek bym zamieniła na kawałeczek indyka i z chęcią biorę taką wspaniałą zupkę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. boczek lub żeberka najlepiej pasują do grochówki, ale można dodać indyka kto jak woli :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari