Składniki:
- 3 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego z szumem),
- 700 g twarógu Delikatny Naturalny (President z Biedronki),
- ok. 240 g ciasteczek owsianych z orzechami laskowymi (1 opakowanie i trochę z Biedronki),
- 1 galaretka cytrynowa i 1/2 szklanki wrzątku,
- 4 łyżki żelatyny,
- 1-2 łyżki masła (stopionego),
- 3-4 łyżki cukru (do smaku),
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka cynamonu,
- odrobina orzechów laskowych (zmielonych).
Do podania:
- kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady (wiórki),
- bita śmietana.
Wykonanie:
Ciasteczka blendujemy, z dodatkiem stopionego masła, ew. cynamonu. Mieszamy, a następnie na tortownicę (ok. 24 cm.) na papier do pieczenia wykładamy spód ciasteczkowy, ugniatamy wypukłą stroną łyżki, posypujemy orzechami, wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z serkiem, dodajemy drobnoziarnisty cukier (do smaku). Dokładnie mieszamy, wylewamy na spód ciasteczkowy. Chłodzimy w lodówce (do ścięcia serka). Następnie podgrzewamy sok jabłkowy, ew. dosładzamy go i doprawiamy cynamonem. Do gorącego soku wsypujemy żelatynę dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (nie gotujemy żelatyny!). Następnie studzimy. Przestygnięty sok, najlepiej jeszcze włożyć na ok. 30 min. do lodówki. Tężejącą galaretkę jabłkową wylewamy na serek, ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Podajemy z posypanymi wiórkami czekolady i bitą śmietaną.
Super ciasto! :) Zdjęcia już w niemal świątecznym klimacie :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście trochę już w klimacie świątecznym :)
UsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńA czy na blaszkę 35x27 wystarczy z jednej porcji składników?
OdpowiedzUsuńraczej nie starczy składników, bądź serniczek wyjdzie bardzo płaski
Usuńwięc z 2 byłoby dobrze?
Usuńtak myślę że byłoby ok :) ale sprawdzenia można przetestować fajny przelicznik blaszek na stronie Moje Wypieki: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek :)
Usuń