sobota, 29 października 2016

Sernik na zimno z galaretką jabłkową

Na szybie weekendowe ciasto polecam sernik na zimno z galaretką jabłkową. Na górę kruszymy czekoladę, podajemy z bitą śmietaną. 
 
Składniki:
- 3 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego z szumem),
- 700 g twarógu Delikatny Naturalny (President z Biedronki),
- ok. 240 g ciasteczek owsianych z orzechami laskowymi (1 opakowanie i trochę z Biedronki),
- 1 galaretka cytrynowa i 1/2 szklanki wrzątku,
- 4 łyżki żelatyny,
- 1-2 łyżki masła (stopionego),
- 3-4 łyżki cukru (do smaku), 
- 1 łyżka cynamonu,
- odrobina orzechów laskowych (zmielonych).

Do podania:
- kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady (wiórki),
- bita śmietana.

Wykonanie:
Ciasteczka blendujemy, z dodatkiem stopionego masła, ew. cynamonu. Mieszamy, a następnie na tortownicę (ok. 24 cm.) na papier do pieczenia wykładamy spód ciasteczkowy, ugniatamy wypukłą stroną łyżki, posypujemy orzechami, wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z serkiem, dodajemy drobnoziarnisty cukier (do smaku).  Dokładnie mieszamy, wylewamy na spód ciasteczkowy. Chłodzimy w lodówce (do ścięcia serka). Następnie podgrzewamy sok jabłkowy, ew. dosładzamy go i doprawiamy cynamonem. Do gorącego soku wsypujemy żelatynę dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (nie gotujemy żelatyny!). Następnie studzimy. Przestygnięty sok, najlepiej jeszcze włożyć na ok. 30 min. do lodówki. Tężejącą galaretkę jabłkową wylewamy na serek, ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Podajemy z posypanymi wiórkami czekolady i bitą śmietaną.







8 komentarzy:

  1. Super ciasto! :) Zdjęcia już w niemal świątecznym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście trochę już w klimacie świątecznym :)

      Usuń
  2. A czy na blaszkę 35x27 wystarczy z jednej porcji składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie starczy składników, bądź serniczek wyjdzie bardzo płaski

      Usuń
    2. więc z 2 byłoby dobrze?

      Usuń
    3. tak myślę że byłoby ok :) ale sprawdzenia można przetestować fajny przelicznik blaszek na stronie Moje Wypieki: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari