środa, 19 kwietnia 2017

Spring rolls z pieczonym łososiem

Pomimo brzydkiej pogody i mroźnego wiatru dziś będzie wiosennie na moim talerzu - spring rolls są idealne na obiad, kolację czy przekąskę. Mój mąż ostatnio szaleje za takimi przysmakami. Sos na bazie pomarańczy idealnie komponuje się z rolkami :)  

Składniki:
- 10-15 arkuszy papieru ryżowego (ok. 22 cm), 
- ok. 250 g świeżego łososia ze skórą (np. Biedronka),
- ok. 200 g cienkiego makaronu ryżowego (do zalania bez gotowania),
- warzywne/owocowe dodatki.

Marynata do łososia:
- ok. 4 łyżki sosu sojowego, 
- 1 łyżka syropu klonowego, 
- 1 łyżka oleju sezamowego, 
- 1 łyżka soku z cytryny/limonki.

Dodatki:
- 1 marchewka, 
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1/2 długiego ogórka, 
- 1 dojrzałe mango, 
- garść rukoli. 

Sos:
- sok z 1/2 pomarańczy, 
- sok z 1/2 limonki, 
- 1/2 papryczki chili (drobno posiekanej), 
- 1 łyżka sosu sojowego (ładniejszy kolor będzie bez niego, lecz sos nabierze fajnego smaku), 
- 1 grubszy plasterek świeżo startego imbiru, 
- 1 łyżka oleju sezamowego, 
- ok. 1 łyżka syropu klonowego do smaku (w zależności od słodkości pomarańczy), 
- 1 łyżeczka octu ryżowego, 
- kilka listków świeżej mięty (posiekane). 


Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzącą wodą wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy zgodnie z instrukcją, po kilku minutach. Łososia myjemy, ew. pozbywamy się łusek.
Marynata łososia: wszystkie składniki  mieszamy, obtaczamy rybę. Pozostawiamy na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia przekładamy do małego naczynia żaroodpornego/lub na blaszkę, pieczemy ok. 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, usuwamy skórę. 
Dodatki: Wszystkie składniki kroimy w paski/słupki. Rukolę płuczemy. Do szerokiej miski/głębokiego talerza wlewamy na spód ciepłą wodę (do zakrycia papieru). Wkładamy arkusz papieru ryżowego i namaczamy do zmiękczenia. Wyjmujemy delikatnie papier, gdyż ma tendencję do klejenia się. Kładziemy na talerzu/desce. Na dole papieru (z brzegu  na środku) kładziemy makaron, na niego po kilka słupków warzyw, mango, kawałek łososia, na wierzchu kładziemy rukolę. Zawijamy jak krokiety: lewy bok do środka, prawy bok do środka, a dół (z nadzieniem) zawijamy ku górze. I tak postępujemy z kolejnymi arkuszami.  
Sos: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, mieszamy.
Spring rolls jemy rękoma maczając je w sosie.




















4 komentarze: