sobota, 20 maja 2017

Marynata do karkówki

Jeszcze tydzień temu padał śnieg, a teraz mamy prawdziwe lato w środku wiosny! Przy takiej pięknej pogodzie zachęcam do przebywania na świeżym powietrzu i robienie grilla. Najlepsza będzie karkóweczka w prostej domowej marynacie. Zapraszam na przepis. 
Składniki:
marynata:
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej/chrzanowej,
- 4 łyżki ketchupu,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1-2 ząbki rozdrobnionego czosnku,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1-2 łyżeczki papryki wędzonej,
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki.

dodatkowo:
- ok. 500 g karkówki.


Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, karkówkę kroimy na grubsze plastry, obtaczamy w marynacie (najlepiej dzień wcześniej). Pieczemy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu 180°C, ok 60 min. do miękkości mięsa, bądź pieczemy na grillu.





4 komentarze:

  1. Czy można prosić o przepis na surówkę do karkówki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na blogu po prawej stronie znajdują się popularne posty w tym są dwie surówki z pora, które idealnie pasują do grilla. Na zdjęciu jest ta:

      http://anamarisworld.blogspot.com/2016/05/surowka-z-pora-kukurydzy-i-papryki.html

      ale bardzo też tą polecam:

      http://anamarisworld.blogspot.com/2016/04/surowka-z-pora-idealny-dodatek-do-grilla.html

      Usuń
  2. prawda surówka z pora najlepsza

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect