Idealny sos do grillowanego mięsa, warzyw czy potraw greckich! Jest lekki na bazie jogurtu z dodatkiem orzeźwiającego ogórka i koperku.
Składniki:
- 1 mały jogurt grecki (ok. 150 g),
- 1-2 łyżki śmietany 12%,
- kilka listków świeżej mięty,
- 1/2 ząbka czosnku,
- sól,
- 1 średni ogórek gruntowy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- garść poszatkowanego koperku.
Wykonanie:
Ogórka obieramy ze skórki, trzemy jak na tarce (jak na mizerię), mieszamy z jogurtem, śmietaną, miętą poszatkowaną i z koperkiem. Dodajemy 1/2 ząbka wyciśniętego czosnku, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, ponownie mieszamy.
o muszę wypróbować go, akurat w weekend będę miała grilla :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! Idealnie pasuje do wszelkich grillowanych dań :)
UsuńPychota! Idealne do grillowanych warzyw :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
także lubię jeść warzywa grillowane szczególnie bakłażana z tym sosem :)
UsuńTo jogurtowy sos z koperkiem, ale na pewno nie tzatziki.
OdpowiedzUsuńw internecie możemy trafić na różne przepisy na sos tzatziki (w różnych wariacjach, z różnymi ziołami), to moja wersja na ten sos :) Możecie porównać z klasycznym sosem wg prawdziwego Greka, nie wiele różni się od mego, pozdrawiam :)
Usuńhttp://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/10,122079,17925608,Przepis_na_prawdziwy__grecki_sos_tzatziki__KUCHNIE.html