piątek, 28 lipca 2017

Kruche rogaliki z jagodami

Zapraszam na szybkie kruche rogaliki z jagodami <3 idealne do weekendowej kawy :)
Składniki:
- 1 łyżka ksylitolu,
- 200 g masła (schłodzonego),
- szczypta soli,
- 1 szklanka (250 ml) śmietany 18%,
- 3 szklanki mąki,
- odrobina pasty waniliowej.

Dodatkowo: 

- jagody (mały słoiczek),
- ksylitol (do smaku),
- mąka do oprószenia owoców,
- cukier puder.

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy masło (pokrojone na mniejsze części), ksylitol, sól, pastę waniliową oraz śmietanę. Całość siekamy lub mieszamy mikserem najlepiej z hakiem do ciasta drożdżowego, do momentu aż powstanie jednolita kula. Następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, każdą rozwałkowujemy cienko (jeśli ciasto jest nieco klejące, możemy je trochę podsypać mąką). Wycinamy duże koła za pomocą talerza lub dużej tortownicy. Kolejno każde koło dzielimy na ok. 8 części, tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy po 1 łyżeczce jagód (wcześniej posłodzonych ksylitolem do smaku i oprószonych mąką) zwijamy od szerszej krawędzi (od podstawy trójkąta) do węższej (do wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Na 30 min. przed pieczeniem schładzamy rogaliki w lodówce. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rogaliki pieczemy przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Po wyjęciu i ostudzeniu na kratce, oprószamy je cukrem pudrem.












4 komentarze:

  1. Czy pasta waniliowa jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możemy pominąć, nie zmieni to zbytnio smaku rogalików. Jak lubimy delikatny aromat waniliowy, a nie mamy pasty możemy użyć cukru waniliowego czy ekstraktu z wanilii lub ziarenek prawdziwej laski wanilii :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ksylitol to zamiennik cukru, naturalny słodzik pozyskiwany z brzozy :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari