czwartek, 10 sierpnia 2017

Szybkie jagodzianki

Kolejny przepis na jagodowe pyszności, dziś takie szybkie ciasto drożdżowe na jagodzianki.


Składniki:
(ok. 12 jagodzianek) 
- 1/2 kg mąki,
- 2 czubate łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 jajko, 
- 1/4 kostki masła,
- 1 żółtko (do posmarowania wierzchu),
- szczypta soli.

Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mąki.

Nadzienie:
- ok. 1 szklanka jagód,
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Lukier:
- ok. 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 cytryny (wyciśniętego soku).
Wykonanie:
Drożdże rozdrabniamy z cukrem i mąką, mieszamy z mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 min do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do misy miksera, wbijamy jajko, wlewamy rozczyn. Dodajemy cukier, oraz ekstrakt z wanilii, odrobinę soli. Mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec pomału wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ponownie ciasto. Nie powinno być za bardzo zbite, a lekko klejące (które dość ciężko odchodzi od rąk). Odstawiamy na ok. 30min - do 1 godziny do podrośnięcia. Dzielimy ciasto na ok. 12 części, tworzymy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Z ciasta tworzymy placuszki na grubość ok. 0,5-1 cm. dodajemy po 1 łyżce jagód obtoczonych wcześniej w mące ziemniaczanej. Następnie układamy jagodzianki na papierze do pieczenia w odstępach od siebie nie stykających się. Odkładamy ciasto na chwilę jeszcze do podrośnięcia. Następnie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C góra-dół. Pieczemy ok. 30 min. do ładnego zarumienienia. Wyjmujemy je, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia, a następnie jeśli chcemy smarujemy lukrem.
  
Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim po ostudzonych jagodziankach. 













8 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari