poniedziałek, 18 września 2017

Francuskie rożki z jabłkami

Rożki francuskie z jabłkami zawsze będą kojarzyć mi się z dzieciństwem. Mama kupowała mi je w nagrodę za wizyty u lekarzy, których tak bardzo nie lubiłam. Taki prosty przepis możemy odtworzyć sami w domu, polecam bo są obłędne :) 


Składniki:
- 1 ciasto francuskie XXL (np. Biedronka),
- 3-4 jabłka antonówka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 cytryny (wyciśniętego soku),
- 1 jajko (do posmarowania), 
- 1 łyżka cynamonu (do smaku),
- 1 łyżka masła.

Wykonanie:
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. W garnuszku podduszamy jabłka z cynamonem na maśle, tak do lekkiej miękkości, ale nie rozpadnięcia ich. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na ok. 12 kwadratów, do środka wkładamy po 1 pełnej łyżeczce podduszonych jabłek. Zlepiamy po przekątnej rogi i boki, tworząc trójkąt. Następnie kładziemy na papier do pieczenia, dookoła odciskamy widelcem rogi, lekko nacinamy (robimy 3 cięcia na wierzchu rożków, aby oddychały podczas pieczenia). Smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15-20 min. do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu i ostygnięciu na kratce, lukrujemy.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. 



















4 komentarze:

  1. na poranki z kawą na tarasie..idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Florystka - super książka :)
    Co do rożków to narobiłaś smaku. Ponad dwa tyg, temu z mężem byliśmy w kawiarni na kawce i wzięliśmy po takim ciachu, ale niestety było poniżej przeciętnej..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari