Gdy znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to udka. Mają zupełnie inny smak.
Składniki:
- 6 udek kurczaka bez kości (np. Lidl),
- 1 jajko,
- szklanka mąki,
- 1/2 szklanki wody,
- płatki migdałów,
- przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka/chili).
Wykonanie:
Udka tłuczemy na kotlety (nie za mocno, żeby nie zniszczyć mięsa). Następnie robimy ciasto. Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy wodę, przyprawy, mąkę. Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste (podobne do ciasta na placki). Gdy mamy za rzadkie dodajemy mąkę, w w odwrotnej sytuacji wodę. Dodajemy płatki migdałów (ok. garstki). Obtaczamy kotlety w cieście. Smażymy na rozgrzanej patelni. Podałam je z ryżem basmati (z dodatkiem kurkumy), do tego ogórek ze śmietaną. Ryż gotuję w parowarze. Jest idealnie ugotowany, nie przypalamy garnków, same plusy.
Absolutnie podzielam Twoją opinię - też uważam, że mięso z udek jest o wiele smaczniejsze niż pierś. Kotleciki prezentują się bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :)
Usuń