Na jesienne chłody i stany "nic nie robienia/nie chce mi się" idealne jest połączenie słonego popcornu ze słodkim karmelem + dobry film w miłym towarzystwie. Czasem warto sobie zgrzeszyć i zjeść coś tak mega kalorycznego :-)
Składniki:
- 50 g krówek (użyłam 100g, ale to stanowczo było za dużo, myślę że 50g wystarczy ;-)
- 100 g popcornu,
- odrobina mleka,
- ew. olej/masło/sól (jeśli prażymy popcorn w garnku lub w maszynce do popcornu).
Wykonanie:
Możemy bawić się w robienie samemu karmelu (cukier+mleko)=często
przypalone garnki. Dość długo trzeba mieszać i pilnować, aby nie spalić
rondelka.
Moim szybkim sposobem jest rozpuścić krówki w odrobinie mleka. Mieszamy
je, aż do uzyskania jednolitej masy. Jest wiele możliwości prażenia popcornu np.:
- w garnku na oleju (wychodzi dość tłusty),
- w
mikrofali (solony, maślany ostatnio nawet widziałam czekoladowy, a kiedyś nawet o smaku jakiś owoców),
- w maszynce do popcornu (jest najmniej tłusty, ale jak dla mnie za suchy i przydałoby się polać go roztopionym masłem i posolić ;-).
Z mego jesiennego czasem lenistwa użyłam
paczuszki solonego popcornu. Włożyłam na chwilę do mikrofali, do czasu aż przestanie wybuchać. Ciepły
uprażony popcorn polałam gotową ostudzoną (chwilę) masą krówkową.
Miłego wieczoru! :)
An@Mari
Oj przyda się bardzo, jesienna chandra ostatnio mocno daje się we znaki :( Popcorn wygląda cudnie, w tych pudełeczkach to już w ogóle magia *.*
OdpowiedzUsuńdziękuję! A jaki smaczny rozpływa się w ustach :)
Usuńpopcornu na słodko nigdy nie jadłam! spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńPamiętam, że w dzieciństwie nie lubiłam popcornu, ale później to sie zmieniło. ;0
OdpowiedzUsuńFajnie podany ;)
Mam takie same foremki na muffinki ;)
Dziękuję. Ja niestety uwielbiam popcorn na słodko i na słono, a najlepsze jest połączenie słodko-słony :) Te "foremki-papilotki" są świetne!
Usuńmniamuśnie:)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń