poniedziałek, 17 listopada 2014

Propozycja na jesienną chandrę - karmelowy popcorn

Na jesienne chłody i stany "nic nie robienia/nie chce mi się" idealne jest połączenie słonego popcornu ze słodkim karmelem + dobry film w miłym towarzystwie. Czasem warto sobie zgrzeszyć i zjeść coś tak mega kalorycznego :-) 

Składniki:
- 50 g krówek (użyłam 100g, ale to stanowczo było za dużo, myślę że 50g wystarczy ;-)
- 100 g popcornu,
- odrobina mleka,
- ew. olej/masło/sól (jeśli prażymy popcorn w garnku lub w maszynce do popcornu).

Wykonanie:
Możemy bawić się w robienie samemu karmelu (cukier+mleko)=często przypalone garnki. Dość długo trzeba mieszać i pilnować, aby nie spalić rondelka. Moim szybkim sposobem jest rozpuścić krówki w odrobinie mleka. Mieszamy je, aż do uzyskania jednolitej masy. Jest wiele możliwości prażenia popcornu np.: 
- w garnku na oleju (wychodzi dość tłusty), 
- w mikrofali (solony, maślany ostatnio nawet widziałam czekoladowy, a kiedyś nawet o smaku jakiś owoców), 
- w maszynce do popcornu (jest najmniej tłusty, ale jak dla mnie za suchy i przydałoby się polać go roztopionym masłem i posolić ;-). 
Z mego jesiennego czasem lenistwa użyłam paczuszki solonego popcornu. Włożyłam na chwilę do mikrofali, do czasu aż przestanie wybuchać. Ciepły uprażony popcorn polałam gotową ostudzoną (chwilę) masą krówkową.

Miłego wieczoru! :)
An@Mari


10 komentarzy:

  1. Oj przyda się bardzo, jesienna chandra ostatnio mocno daje się we znaki :( Popcorn wygląda cudnie, w tych pudełeczkach to już w ogóle magia *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! A jaki smaczny rozpływa się w ustach :)

      Usuń
  2. popcornu na słodko nigdy nie jadłam! spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam, że w dzieciństwie nie lubiłam popcornu, ale później to sie zmieniło. ;0
    Fajnie podany ;)
    Mam takie same foremki na muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja niestety uwielbiam popcorn na słodko i na słono, a najlepsze jest połączenie słodko-słony :) Te "foremki-papilotki" są świetne!

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari