niedziela, 23 listopada 2014

Sałatka ryżowa z paluszkami krabowymi

Zaproponuję dziś sałatkę z ryżem i paluszkami krabowymi. Jest to bardzo proste, szybkie i smaczne danie. 
Składniki:
- 200 g ryżu Basmati,
- 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych (ok. 250 g), 
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 ogórki kiszone/konserwowe (na słono/lub bardziej słodko),
- 2-4 łyżki majonezu,
- koperek,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Nie pamiętam czy już wspominałam, bardzo fajnym sposobem jest gotowanie ryżu w parowarze. Wychodzi idealny! Odstawiamy do przestudzenia (ewentualnie odcedzamy, gdy ma za dużo wody). Paluszki krabowe rozwijamy z folii, rozmrażamy. Ryż przerzucamy do miski. Po rozmrożeniu paluszki  kroimy na grubsze kawałki. Dodajemy kukurydzę (odsączoną z wody), oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Na koniec doprawiamy do smaku majonezem z przyprawami: sól, pieprz, bazylia oraz koperek. Prawda, że proste i szybkie ? :-)
 

4 komentarze:

  1. Owoce morza... Znowu nie dla mnie. Ale zdjęcia ładne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Są naprawdę smaczne i szybko się robi :) Idealne na imprezy, np. andrzejkową albo na Sylwester :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari