Czy miewacie czasem takie dni, że nie chce się wam stać długo przy garach i spieszycie się ze zrobieniem obiadu? Szybka, prosta i smaczna zupa serowa (z serków topionych) to idealna zupa rozgrzewająca na te przejściowe dni (między zimą, a wiosną).
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 400 g serków topionych (4 serki po 100 g np. Emmentaler i Gołda),
- pęczek szczypiorku,
- 1-2 łyżki śmietany,
- kawałek sera Maasdamer (do potarkowania),
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
dodatkowo:
- 200 g Tortellini z Ricotta i szpinakiem bądź bagietka/pieczywo.
Wykonanie:
Do zagotowanego bulionu dodajemy 4 serki topione, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki śmietany. (aby jej nie zważyć odlałam szklankę zupy, wymieszałam ze śmietaną, a następnie wlałam ponownie do gotującej się zupy). Na koniec dodałam mieloną gałkę muszkatołową, pieprz, ew. sól (gdyby bulion lub serki były mało słone). Zupę podałam z poszatkowanym szczypiorkiem, potarkowanym żółtym serem (w kostce), oraz ze świeżymi Tortellini z Ricotta i szpinakiem (Biedronka). Możemy również podać z grzankami/bagietką/pieczywem razowym itp. Tortellini możemy ugotować razem w zupie zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu ok. 3-5 min. Na koniec najlepiej wyjąć je, gdy zostawimy Tortellini w zupie mogą za bardzo rozmięknąć.
Ps. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki połączą się, a zupy już prawie nie ma :-)
Zupa wygląda znakomicie ! Już mam na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuńojej wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńdziękuję :-) Tak jak wygląda tak i smakuje!
UsuńTe nożyczki to są specjalnie do szczypiorku? Gdzie można je kupić?
OdpowiedzUsuńtak specjalne do szczypiorku i ziół :) Dostałam w prezencie, śmieszny gadżet ;-)
Usuńpysznie wygląda, takich dań teraz jak najwięcej :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, równie dobrze smakuje! Oj tak jak najwięcej na chłodne dni, ale oby szybciej była wiosna i wiosenno-letnie potrawy :) Uwielbiam Ten okres! I szaleństwa kulinarne :)
Usuń