Idealną przekąską na wieczór są domowe grzaneczki z masłem czosnkowym. Nie każdy lubi smaku czosnku, warto go jednak jeść. Jest to domowy antybiotyk na przeziębienie.
- 1 pół-bagietka,
- 1 łyżka masła,
- natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól.
Wykonanie:
Masło wyjmujemy z lodówki, aby było miękkie. Gdy jednak chcemy przyspieszyć ten proces podgrzewamy je w mikrofali w miseczce/na talerzyku przez 10 sekund. Masło ma być miękkie, nie stopione całkowicie. Wyciskamy ząbek czosnku (lub w zależności od preferencji większą ilość), szatkujemy 1-2 gałązki natki pietruszki. Czosnek, natkę pietruszki mieszamy z masłem, dodajemy odrobinę soli. Bagietkę kroimy na kromki (na skos), smarujemy masłem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok. 5 min. Pieczemy do zarumienienia grzanek. Smacznego i miłego wieczoru :-)
Ps. Polecam na zrobioną grzankę położyć wędlinę. Czosnek jest wówczas mnie wyczuwalny, a smak grzanki jeszcze lepszy!
Mmmmmmmmniam
OdpowiedzUsuńoj tak! :-)
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Nie ma nic lepszego! Buźka
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Pozdrawiam :)
Usuń