piątek, 6 marca 2015

Domowe grzanki z masłem czosnkowym

Idealną przekąską na wieczór są domowe grzaneczki z masłem czosnkowym. Nie każdy lubi smaku czosnku, warto go jednak jeść. Jest to domowy antybiotyk na przeziębienie. 
Składniki:
- 1 pół-bagietka,
- 1 łyżka masła,
- natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól.

Wykonanie:
Masło wyjmujemy z lodówki, aby było miękkie. Gdy jednak chcemy przyspieszyć ten proces podgrzewamy je w mikrofali w miseczce/na talerzyku przez 10 sekund. Masło ma być miękkie, nie stopione całkowicie. Wyciskamy ząbek czosnku (lub w zależności od preferencji większą ilość), szatkujemy 1-2 gałązki natki pietruszki. Czosnek, natkę pietruszki mieszamy z masłem, dodajemy odrobinę soli. Bagietkę kroimy na kromki (na skos), smarujemy masłem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok. 5 min. Pieczemy do zarumienienia grzanek. Smacznego i miłego wieczoru :-)    

Ps. Polecam na zrobioną grzankę położyć wędlinę. Czosnek jest wówczas mnie wyczuwalny, a smak grzanki jeszcze lepszy!



 






5 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari