wtorek, 24 marca 2015

Sałatka brokułowa z jajkiem

Sałatka idealnie nadaje się na nadchodzące święta, ale także jest fajnym pomysłem na codzienną/weekendową przekąskę.

Składniki:
- 1 większy brokuł,
- 8-10 pomidorków koktajlowych, 
- 6-8 rzodkiewek,
- 4-6 jajek.
sos:
- 3 łyżeczki musztardy (np. chrzanowej),
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego/bałkańskiego,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Wodę zagotowujemy. Do wrzącej wrzucamy na 3 min. brokuła pociętego na mniejsze kawałki. Po wyjęciu zalewamy go zimną wodą. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo (10 min.). Rzodkiewkę kroimy na plasterki, pomidorki na połówki bądź ćwiartki. Po ugotowaniu i wystudzeniu jajek kroimy je na ćwiartki. Wszystkie składniki wkładamy do większej miski. Dodajemy sos, mieszamy.

Sos:
2 łyżki jogurtu greckiego, mieszamy z 3 łyżeczkami musztardy chrzanowej. Doprawiamy solą i pieprzem.  











6 komentarzy:

  1. jajka i brokuły. lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! I taki kolorowy :) idealny na wielkanoc!
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, wiosenna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari