Na pyszne, sycące jesienne śniadanie polecam owsiankę z karmelizowanymi jabłkami w miodzie i cynamonie.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 2 łyżki miodu (w zależności od słodkości/kwaśności jabłek),
- 1 łyżka masła (82% tłuszczu),
- 2 łyżeczki cynamonu (lub więcej),
- ew. rodzynki (pominęłam, bo miałam jabłka zbyt słodkie),
- 3 jabłka (polecam kwaśne).
Owsianka:
- ok. 1,5 szklanki płatków owsianych (górskie),
- ok. 2 szklanki mleka (2%).
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, przekrajamy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Masło roztapiamy na patelni. Do mocno rozgrzanego masła wsypujemy cynamon (ew. rodzynki) i miód. Mieszamy i czekamy, aż całość zacznie bulgotać. Karmelizujemy, następnie dodajemy jabłka, mieszamy, obtaczamy w powstałym syropie. Chwilę smażymy, aż jabłka się zeszklą lub jak wolimy dłużej, aż będą miękkie (rozpadające się, ok 3-5 min).
Owsianka:
Gotujemy z zgodnie z instrukcją na opakowaniu producenta lub na oko. Użyłam ok. 2 szklanek mleka i 1,5 szklanki płatków. Na dno garnuszka wlewamy odrobinę wody (aby nie przypalić garnka). Następnie wlewamy mleko. Zagotowujemy, wsypujemy płatki owsiane, mieszamy co jakiś czas, aż owsianka zgęstnieje (ok. 5 min.). Moja owsianka wyszła dość gęsta, ale takie lubię. Następnie na płatki dodajemy karmelizowane jabłka. Pychota! Takie śniadania mogłabym jeść codziennie :) Smacznego!
Uwielbiam taką owsiankę, zgłodniałem od samego patrzenia! :)
OdpowiedzUsuńzwykła owsianka nabierze smaku, gdy doda się do niej owoce. Świetnie smakuje połączenie jabłka, miodu i cynamonu!
UsuńWspaniała jest ta owsianka :-)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
UsuńKarmelizuje się w cukrze, a nie w maśle. A kiedy dodać miód? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, poprawiłam już przepis. Z nieuwagi nie dodałam miodu, ale już jest! :) Miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości i staje się zwykłym cukrem, tak więc owsianka jest w karmelizowanym miodzie :)
UsuńUwielbiam owsiankę, nawet mój narzeczony zje jak zrobię :)
OdpowiedzUsuńowsianka z owocami zawsze smakuje :)
Usuń