Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne!
Składniki:
- ok. 200 g świeżej/mrożonej żurawiny,
- odrobina wody,
- 1 łyżka cukru (do smaku).
Wykonanie:
Żurawinę myjemy, odcedzamy z wody. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, następnie wrzucamy żurawinę, dodajemy 1 łyżkę cukru (ew. więcej do smaku, ja wolę mniej słodkie). Gotujemy na średnim ogniu, do momentu pękania żurawiny, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
chyba nigdy nie jadłam takiej świeżej żurawiny...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
jest pyszna! koniecznie spróbuj :) Pozdrawiam!
UsuńHmm, pycha! :>
OdpowiedzUsuń