piątek, 13 listopada 2015

Francuskie rożki z domową żurawiną

Na szybkie weekendowe słodkości polecam delikatne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną.

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (np. Biedronka),
- 1 jajko (do posmarowania),
- domowa żurawina (przepis tutaj),
- odrobina brązowego cukru.

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty. Na nie kładziemy po 1-2 łyżeczce domowej konfitury z żurawiny. Sklejamy rożki (do tego można użyć roztrzepanego jajka). Następnie nacinamy rożki nożem. Aby rożki ładnie nam lśniły smarujemy je (pędzelkiem) roztrzepanym jajkiem/lub samym żółtkiem.  Następnie posypujemy cukrem/ewentualnie dla lubiących bardzie słodkie rożki możemy polukrować. Pieczemy ok. 15-20 min. w rozgrzanym piekarniku 180°C do ładnego zarumienienia się. Wyjmujemy, odkładamy na kratkę do przestudzenia. Smacznego i miłego weekendu :)
 
 
















4 komentarze:

  1. smacze musiały być! ;-)
    pozdrawiam i zapraszam na www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj były pyszne, szczególnie na ciepło ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak też miało być, szybkie weekendowe słodkości dla niespodziewanych gości :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari