Na szybkie weekendowe słodkości polecam delikatne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (np. Biedronka),
- 1 jajko (do posmarowania),
- domowa żurawina (przepis tutaj),
- odrobina brązowego cukru.
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty. Na nie kładziemy po 1-2 łyżeczce domowej konfitury z żurawiny. Sklejamy rożki (do tego można użyć roztrzepanego jajka). Następnie nacinamy rożki nożem. Aby rożki ładnie nam lśniły smarujemy je (pędzelkiem) roztrzepanym jajkiem/lub samym żółtkiem. Następnie posypujemy cukrem/ewentualnie dla lubiących bardzie słodkie rożki możemy polukrować. Pieczemy ok. 15-20 min. w rozgrzanym piekarniku 180°C do ładnego zarumienienia się. Wyjmujemy, odkładamy na kratkę do przestudzenia. Smacznego i miłego weekendu :)
smacze musiały być! ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam na www.smykwkuchni.blogspot.com
oj były pyszne, szczególnie na ciepło ;) Pozdrawiam!
UsuńCudowne w swojej prostocie :D
OdpowiedzUsuńtak też miało być, szybkie weekendowe słodkości dla niespodziewanych gości :)
Usuń