poniedziałek, 23 listopada 2015

Panierowane frytki z cukinii z dipem cebulowym

A może "zdrowe" frytki? Polecam przepis na frytki z cukinii panierowane w bułce tartej i parmezanie, pieczone w piekarniku, podane z sosem cebulowym. Pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie.
Składniki:
- 1 większa cukinia,
- 1/2 łyżeczki soli, 
- 1 jajko,
- 2-4 łyżki mleka,
- 4 łyżki bułki tartej, 
- 1 łyżeczka ziół włoskich lub do bruschetty,
- ok.50 g startego parmezanu.

sos cebulowy:
- 2 cebule,
- 1-2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy (sarepska),
- 1 łyżka majonezu,
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 małe łyżeczki miodu,
- sól, pieprz (do smaku).

Wykonanie:
Cukinię kroimy na ok. 7 cm długości, trochę grubsze niż frytki. Wysuszamy je papierem kuchennym. Piekarnik nagrzewamy do 200°C opcją "góra-dół". W miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Na talerzu wykładamy bułkę tartą z parmezanem i ziołami, mieszamy. Kawałki cukinii zanurzamy w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy frytki, układamy skórką do dołu. Pieczemy ok. 15 min. Następnie można przewrócić i piec kolejne ok. 10 min. Na koniec pieczenia włączamy podgrzewanie "grill". Jeśli zdecydujemy się bez przewracania pieczemy trochę dłużej niż 20 min.

Sos:
Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy ją na patelni na maśle. Gdy za bardzo będzie się rumieniła, podlewamy wodą. Dusimy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż się "skarmelizuje" i zbrązowieje. Następnie przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy jogurt, majonez, ocet, musztardę i miód. Wszystko mieszamy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki. Dodatkiem do naszych frytek mogą być pieczone ziemniaczki, smacznego :)

Inspiracją był przepisu ze stronki: 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari